chleb

PIECZEMY: Pyszny chlebek z ziarnami

7/28/2012 Angelika K. Angelisiak 3 Comments

Dawno nie piekłam chleba, więc postanowiłam to nadrobić. Przepis dostałam od mojej szwagierki Kasi, nie wiem, kto jest jego autorem. Ale podzielę się. Przepis na 3 sztuki (rynienki tzw. keksówki):

Rozczyn:

  • 10dkg drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki letniej wody


Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do drugiej miski dodać:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 15 łyżek mąki żytniej
  • 15 łyżek otrąb (otrębów?) pszennych lub żytnich grubo zmielonych lub mąki razowej
  • 4 łyżeczki soli – PŁASKIE!
  • 4 łyżki siemienia lnianego (wg uznania)
  • 3 łyżki dyni (wg uznania)
  • 1 łyżka słonecznika (wg uznania)
  • 1 litr ciepłej wody (moim zdaniem wystarczy 800-900ml)


Mąkę przesiać, wszystko wymieszać z rozczynem.

Foremki wysmarować masłem (ja spryskuję tłuszczem w sprayu), przełożyć od razu masę do polowy wysokości foremek i pozostawić do wyrośnięcia ok. 15-20 minut (powinno podwoić swoja objętość).
Piec w temperaturze 160-180 stopni C (u mnie jest to 160st.C z termoobiegiem) ok. 1 godzinę w nagrzanym piekarniku.
Jak wyciągniemy z brytfanki to posmarować wodą i przykryć ściereczką. Suszyć na czymś przewiewnym np. na ruszcie z piekarnika.



Niestety nie mam jeszcze wersji po rozkrojeniu, bo chleb jeszcze gorący, ale postaram się to nadrobić :)

PS. Smakuje idealnie nawet z samym masłem....

Zobacz także:

3 komentarze:

  1. Wydrukowałam przepis i podrzuciłam mojej mamie...
    Nie mogę sie doczekać smaku ale i zapachu chlebków...mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smacznego życzę! i daj znać, czy smakowały :) Najlepszy jest taki świeży, z chrupiącą skórką... mniam...

      Usuń
  2. przepis na chlebek jest ekstra:)koniecznie go wypróbuje. uwielbiam chleby z ziarnami:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Posty zawierające linki oraz reklamę będą usuwane.