ciasto

A może lekkie ciasto na deser? Lekki, jogurtowy sernik z galaretką i owocami

9/09/2012 Angelika K. Angelisiak 10 Comments

Dziś proponuję Wam ciasto łatwe w przygotowaniu, choć niestety  czasochłonne ze względu na czas stygnięcia ciasta oraz zastygania galaretki... Smakuje jak sernik, chociaż wcale nim nie jest.

CIASTO JOGURTOWE Z GALARETKĄ I OWOCAMI



Składniki:
2 duże jogurty greckie
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 cukier wanilinowy
1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy
2 paczki herbatników (zwykłych Petit Beurre)
3 galaretki
owoce (np. brzoskwinie z puszki, ananas, truskawki lub dowolne inne)

Spód blachy (25x25cm) wyłożyć herbatnikami. Smarowanie blachy tłuszczem nie jest konieczne.
5 żółtek zmiksować z 1/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. oleju, 1 cukrem wanilinowym, 1 dużym budyniem (w proszku!) oraz dwoma dużymi jogurtami greckimi.

5 białek utrzeć z 1/4 szkl. cukru na sztywną pianę. Dodać ją do masy jogurtowej i DELIKATNIE wymieszać.

Całość wlać do blachy, delikatnie, bo herbatniki lubią zmieniać swoje położenie po zbyt gwałtownym wlaniu ciasta.
Piec ok. 45 min. w temp. 180 St. C z termoobiegiem.


 Studzić w piekarniku (minimum 1,5 godziny). W czasie stygnięcia ciasto może troszkę upaść, co jest charakterystyczne chociażby dla serników.

W tym czasie, lub gdy upewnimy się, że ciasto jest już chłodne, można rozrobić galaretki i zostawić do powolnego ostygnięcia. Nie wkładać do lodówki.

Na wystudzonym cieście ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.


SMACZNEGO! :)


PS. Ten herbatnik w środku to efekt zbyt szybkiego wlewania ciasta, o którym wspomniałam w przepisie.

Przepis na piankę TUTAJ: JAK ZROBIĆ SERNIK BEZ SERA?.

Zobacz także:

10 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Posty zawierające linki oraz reklamę będą usuwane.