ciasto

3 BIT - czyli ciasto bez pieczenia

1/05/2013 Angelika K. Angelisiak 22 Comments


Kochani, w ciągu ostatnich 2 tygodni robiłam to ciasto dwukrotnie. Rozeszło się w mgnieniu oka. Jeśli macie ochotę na pyszny deser, a nie dysponujecie piekarnikiem, to coś dla Was!





Składniki na blaszkę sernikówkę (ok.30x25cm):

8 paczek herbatników Petit Beure (lub jedną dużą paczkę i 2 małe)
1 puszka masy krówkowej  (tzw. kajmak),
2 opak. budyniu śmietankowego bez cukru,
500 ml mleka
200 g masła lub margaryny
300 ml śmietanki 30% lub 36% 
2 opak. śmietan fixu,
1 łyżeczka żelatyny,
1 łyżeczka cukru lub cukru pudru
pół tabliczki czekolady lub kakao (do posypania na wierzch)


Sposób przygotowania:

Budyń bez cukru ugotować (0,5 litra mleka na 2 budynie). Ostudzić.

RADA: Budyń można ugotować wieczorem, przez noc wystygnie, rano wstawić na godzinkę-dwie do lodówki.

Gdy budyń wystygnie utrzeć go razem z masłem/margaryną - oba składniki muszą być zimne. Najpierw utrzeć tłuszcz na gładka masę i potem dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając. Powstanie gładki krem.

Spód blachy wyłożyć herbatnikami (można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia, by herbatniki nie przywarły do blaszki). Na to rozsmarować masę budyniową. Całość przykryć herbatnikami.

Masę krówkową podgrzać w gorącej wodzie (nie gotować!), aby zawartość była ciepła (ale nie gorąca!). Rozsmarować na herbatnikach. 
Całość znów przykryć herbatnikami.

Śmietankę (dobrze schłodzoną!) ubić z łyżeczką cukru, w trakcie ubijania dodać 2 śmietan-fixy i łyżeczkę żelatyny.
Rozsmarować na wierzchu ciasta. 

Całość posypać wiórkami czekoladowymi lub kakao.

Wstawić do lodówki na kilka godzin, by stężało.

SMACZNEGO!



Zobacz także:

22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak też smakuje :) i, o dziwo, nie jest wcale strasznie słodkie, bo jedyną słodycz nadaje tu masa krówkowa.

      Usuń
  2. 3BIT to masakra kaloryczna, którą uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaku narobiłaś! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka. A ta masa z Gostynia nie jest za słodka? bo miałam z innych firm i mnie zasłodziło totalnie blee..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie jest ok. Weź pod uwagę, że krem budyniowy jest bez cukru, bita śmietana w zasadzie też. Całość komponuje się idealnie.

      Usuń
  5. Uwielbiam, ale jak dla mnie jest to mega słodkie ciasto :)
    Ale ja nie słodzę nic więc ... pasuje mi to :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ Ty kusisz kochana ;) Wygląda naprawdę rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ajjj! Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja uwielbiam....:)
    Mniaaaaam.......

    OdpowiedzUsuń
  9. dzięki za przepis ;)
    Jak bez pieczenia, to ja bardzo chętnie wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam to ciasto
    chyba muszę je zrobić bo aż ślinka cieknie ...

    OdpowiedzUsuń
  11. zgłodniałam jak zobaczyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmmmmmmmm... pysznosci az slinke przelknelam przez bolace gardlo;)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam takie bomby kaloryczne :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. jeść jeść jeść :D cudownie wygląda, w smaku pewnie też genialne :D aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak ja dawno ie jadłam tego ciacha...muszę kiedy zrobic..

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten 3 bit, jest obłędny. Bardzo słodki. Widzę, że ciacho palce lizać :)! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Posty zawierające linki oraz reklamę będą usuwane.