Reypol

Sos paprykowo-ziołowy i Ketchup ziołowy do pizzy - Reypol

3/10/2013 Angelika K. Angelisiak 7 Comments

Witajcie!
Dziś przestawię Wam w skrócie kolejne sosy firmy Reypol i przykłady ich zastosowania w kuchni.
Wiem, że zwolenników gotowych sosów jest tyle samo, co przeciwników. Dlatego zaznaczam, że nie próbuję Was do nich w żaden sposób namawiać, bo i tak każdy je to, co uważa za właściwe dla siebie.




Sos paprykowo-czosnkowy Reypol to "Sos pomidorowy z dodatkiem krojonej w kostkę słodkiej papryki, czosnku oraz specjalnie dobranej mieszanki przypraw. Sos charakteryzuje się smakiem i aromatem świeżej papryki z wyraźnie wyczuwalnymi granulkami czosnku. Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju zapiekanek, a także do drobiu i makaronu. Świetnie komponuje się z serem dlatego też stosowany jest z powodzeniem w piekarnictwie przy produkcji pizzy, pizzerek oraz paluchów pizzowych."

Ketchup ziołowy do pizzy
Reypol "Produkt naturalny z dużą zawartością koncentratu pomidorowego otrzymywanego z wyselekcjonowanych dojrzałych pomidorów. Smak, barwa oraz konsystencja wyróżnia nasz ketchup od pozostałych na rynku."

Opakowanie:

Sos paprykowo-ziołowy i Ketchup ziołowy zamknięte są w butelkach o pojemności 480 g każdy, z nakrętkami na zatrzask, które służą również jako podstawa (możemy je postawić na zakrętce). Sosy zabezpieczone są plombami pod nakrętką, dzięki temu mamy pewność że produkt jest świeży.
Butelki są wygodne w użyciu i przechowywaniu.
Sos paprykowo-czosnkowy znajduje się w butelce przezroczystej, dzięki czemu widzimy, ile produktu pozostało. Ale z drugiej strony mam obawy, czy wszyscy sprzedawcy przechowują go w zacienionym miejscu, jak nakazuje producent na etykiecie.


Skład:



Ocenę składu pozostawiam Wam. Idealny może nie jest... Ale Ketchup ziołowy Reypol zawiera więcej pomidorów (146 g na 100 g ketchupu), niż te ketchupy, które mam w lodówce (np. Kotlin: 120 g pomidorów na 100 g ketchupu).

Smak i konsystencja

Sos paprykowo-ziołowy charakteryzuje się bardzo wyraźnym smakiem, jest to połączenie ketchupu z papryką i czosnkiem. Jest przy tym umiarkowanie pikantny. W sosie wyczuwalne są malutkie kawałki papryki. Sos jest dość gesty i nie spływa z potraw.

Ketchup ziołowy do pizzy to połączenie ketchupu z ziołami prowansalskimi. Szkoda, że jest ich tak mało. Niemniej jednak zioła są wyczuwalne w smaku i po zapachu. Ketchup jest dość gęsty, konsystencja podobna do innych tego typu produktów. Niestety jest dość łagodny (preferuję ketchupy pikantne).

Gdybym miała wybrać jeden z nich, wybrałabym zdecydowanie Sos paprykowo-ziołowy za wyrazisty smak. Mój mąż też wybiera go najczęściej. Sos z powodzeniem zastępuje ketchup.


Zastosowanie:

Zarówno Sos paprykowo-ziołowy, jak i Ketchup ziołowy można z powodzeniem użyć do pizzy, zapiekanek mięsnych i warzywnych oraz typowo makaronowych, a także jako dodatek do mięs pieczonych i z grilla. Nadają się również do kanapek na ciepło i na zimno.

Na stronie Reypol znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem różnych sosów gotowych, np. Szaszłyki z sosem paprykowo-czosnkowym i Wieprzowina w sosie paprykowo-czosnkowym.
Nie jestem wprawdzie fanką takich dań, ale być może skuszę się na jakąś własną wariację z wykorzystaniem tego sosu, jako marynaty.

Miłego wieczoru!

Fakt, iż produkt otrzymałam do testów nie wpłynął na moją opinię.

Zobacz także:

7 komentarzy:

  1. szaszłyki - co Ty tu przywołujesz o tak późnej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smaki bardzo ciekawe...skład już ciut mniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają ale sosy najbardziej mi smakują gdy robię je sama :) Co do ketchupu to u mnie tylko zwykły,łagodny-polecam z Białut również w wersji pikantnej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zainteresował mnie ten sosik.

    OdpowiedzUsuń
  5. A propo's składu "nie idealnego" ;)
    Moja mama postanowiła kiedyś zrobić własny 'ketchup' w ramach zdrowego odżywiania i walki z chemią w tym, co podaje domownikom. Pamiętam, że dwa lata produkowała je, z różnych przepisów, poświęcając na to mnóstwo czasu, energii i nerwów, a w szczególności tych, kiedy z ojcem cichaczem biegaliśmy do sklepu po Pudliszki, bo NIKT poza nią nie chciał tych wytworów tykać ;) [a jest świetną kucharką :D]
    Tak więc ja jestem zwolenniczką gotowców :)
    Co prawda zamiast kupować, na przykład sos czosnkowy, zrobię go sama, ale z gotowego majonezu ;) a jak kupuję coś z gotową zawartością, to staram się nie wnikać "co tam w środku piszczy" ;) w końcu ideałów nie ma :)

    Ale fakt, osobiście też nie przepadam za "ketchupami z dodatkami" ;) Niemniej, recenzja bardzo fajna :)

    Pozdraiwam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, ale wolę jak w składzie są pomidory zamiast koncentratu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szału nie robią, ale smakują nawet dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Posty zawierające linki oraz reklamę będą usuwane.