kuchnia

Golonka wieprzowa zapiekana w piwie, podana z sosem czosnkowym.

9/28/2013 Angelika K. Angelisiak 13 Comments

Cześć!
Niniejszy post jest dla ludzi, którzy nie są na diecie, a golonkę wieprzową lubią za wyjątkowo smaczne mięso i nie kojarzą jej wyłącznie z tłuszczem.

Danie wyłącznie dla mężczyzn? Niekoniecznie. Sama się zajadam tym miękkim i wyjątkowo smacznym mięsem.

Czym się różni moje danie od wielu innych? Sekret tkwi w długim gotowaniu, na wolnym ogniu, z odpowiednio dobranymi przyprawami i włoszczyzną (identycznie, jak rosół). I następnie pieczeniu, podlewaniu piwem...



Najlepszą częścią golonki będzie tylna, bo zawiera dużo mięsa. Wybieram zwykle te o masie ok.1-1,5 kg.

W pierwszej kolejności należy ją... ogolić :) Bowiem, nie zawsze dostaniemy dokładnie oczyszczoną skórę i mięso. Następnie myjemy, można chwilę (ok. 5 minut) wymoczyć.

W tym czasie obieramy warzywa: 1 średniej wielkości seler, 2 spore pietruszki (korzenie), 1 duża lub 2 mniejsze marchewki (niezbyt dużo, bo nadają słodycz), kawałek pora, 1 średnia cebula, trochę zieleniny (seler, pietruszka, lubczyk - ja dałam tylko mrożonego selera), 2 ząbki czosnku.

Golonkę układamy w garnku, odpowiednio wysokim, by mięso nie wystawało, dokładamy wszystkie warzywa. Cebulę wcześniej opalamy nad palnikiem gazowym lub w piekarniku. Zalewamy wodą, by całkowicie przykryć mięso (woda się wygotuje). Dodajemy sól (do smaku, w zależności od wielkości garnka, ilości wody i upodobań smakowych), pieprz (referuję ziarnisty, ok.6-8 ziarenek - wg uznania), 1 duży lub 2 mniejsze liście laurowe, ziele angielskie (4-5 ziarenek).

Wstawiamy to na wolny ogień, po zagotowaniu zbieramy burzyny (nawet kilka razy, by się ich całkiem pozbyć). Całość ma się gotować ('pyrkolić') na bardzo wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. W międzyczasie, gdy woda wyparuje, można mięso obrócić (max. 2 razy), by ugotowało się dobrze z każdej strony.

Gdy już golonka będzie ugotowana, wyjmujemy z wywaru, wkładamy do naczynia żaroodpornego bez pokrywki). Wlewamy trochę wywaru. W tym momencie można też solidniej doprawić mięso. Ja zwykle solę, pieprzę, doprawiam ostrą papryką lub ketchupem. Każdy wg własnego uznania :)

Wkładam do piekarnika, wybieram opcję grill+góra, by przyrumienić i wytopić nieco skórę. Całość siedzi w piekarniku do pół godziny. W trakcie pieczenia obracam golonkę kilkakrotnie w naczyniu i jednocześnie polewam ją wywarem lub... piwem :) Gdy skórka będzie już zarumieniona, można wyjąć i jeść :)

Idealnym dodatkiem będzie sos czosnkowy. Preferuję wprawdzie zrobiony samodzielnie, ale doskonałą alternatywą są również sosy gotowe....

Sos czosnkowy wykonuję na bazie majonezu i śmietany, doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaję czosnek (wg uznania), zwykle 2-3 na mieszankę trzech łyżek majonezu z trzema łyżkami śmietany.


SMACZNEGO! :)

A co z wywarem? Będzie idealny na zupę, np. krupnik z kaszą i ziemniakami... Pyszności!

Robicie czasem w podobny sposób golonkę? Czy używacie jej jedynie do przygotowania zimnych nóżek?


Zobacz także:

13 komentarzy:

  1. Co prawda nie jem mięcha....ale muszę przyznać, że ta golonka wygląda naprawdę apetycznie. Skórka chyba dość chrupiąca wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ;) Doskonale wytopiona. Choć ja jem tylko chude mięsko, skórę pozostawiam amatorom takich rzeczy ;)

      Usuń
  2. mmmmm! wygląda cudownie, przesmacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaraz zaślinię ekran.......wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam, a już mąż od dłuższego czasu zagaduje. Powiem Ci szczerze, że dobrze że nie ma go w domu teraz, bo już by mi przez ramię zaglądał i marudził, że on też chce. A tak to może zszykuje mu niebawem jakąś niespodziankę :)
    Przy okazji zapraszam na konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń
  5. sos czosnkowy podawałabym prawie do wszystkiego! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To akurat idealny przepis dla mojego męża..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Posty zawierające linki oraz reklamę będą usuwane.