ciasteczka

Ciasteczka owsiane z owocami - wspomnienie wakacji

8/17/2017 Angelika K. Angelisiak 8 Comments

Lato, to przede wszystkim owoce, a owoce to najlepsze przekąski w każdej postaci.

Przepis ten inspirowany jest naszym krótkim pobytem w Gdyni. Tam bowiem, podczas hotelowego śniadania, zakochałam się w owsianych ciasteczkach. Ten smak tak długo za mną 'chodził', że postanowiłam odtworzyć je w domu. I prawie mi się to udało :)
Ciastka wyszły smaczne, miękkie w środku, lekko przyrumienione na zewnątrz.
Owoce dodają słodkości, więc cukier można spokojnie pominąć.



Składniki na niewielką blaszkę (moja ma wymiary: ok. 28 x 18 cm)
1 szklanka mąki (np. migdałowej, czyli po prostu zmielonych migdałów)
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 jajko (można zastąpić zmiksowanym bananem)
garść moreli suszonych (dałam pół opakowania, z czego połowę pokroiłam, a drugą namoczyłam i zmiksowałam)
pół opakowania rodzynek
pół opakowania suszonej żurawiny
szczypta soli
1 czubata łyżka cukru trzcinowego
pół kostki masła lub margaryny


Masło utrzeć (lub zmiksować) z cukrem, dodać jajko. 
Do tego wsypać mąkę i płatki oraz dodać zmiksowane owoce (opcjonalnie). 
Całość wyrobić (np. w robocie lub ręcznie). 
Na koniec do masy dosypać pokrojone owoce.



Masę przełożyć do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i wsadzić do lodówki na pół godziny.
/ja zrobiłam odwrotnie, z braku miejsca w lodówce/
W międzyczasie rozgrzać piekarnik (jak do kruchych ciasteczek).

Piec ok. 20 minut w 180 st. C. do zrumienienia.


Po wystudzeniu pokroić nożem. Smacznego!



Wpis bierze udział w akcji na Durszlak.pl "Zachowaj smak wakacji z Victorinox"

#MyVictorinox




Zobacz także:

8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Posty zawierające linki oraz reklamę będą usuwane.