#myAmbition

Królik z masłem pieczony w rękawie - najlepszy!

12/07/2017 Angelika K. Angelisiak 1 Comments

Królik to częsty gość w naszym domu. Jego mięso jest zdrowe, delikatne w smaku, a odpowiednio przyrządzone - soczyste. A to najważniejsze.



Mój przepis jest banalnie prosty. Oto składniki:
► część królika - np. dwie nogi lub comber pokrojony na 2-3 kawałki.
► odrobina oleju rzepakowego do podsmażenia
► przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
► masło 82% (dużo - w zależności od wielkości królika i ilości mięsa) - na jedną porcję daję ok. 50 g. (1/4 kostki)
► worek (rękaw) do pieczenia

Królika umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć z każdej strony, doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik (200 st. C termoobieg).

W woreczku (rękawie) ułożyć kawałki masła, na to podsmażonego królika, mięso posypać ziołami prowansalskimi i na wierzchu znów ułożyć masło pokrojone w kostki.
Worek zawiązać i umieścić w naczyniu żaroodpornym (bez pokrywki), piec w temp. ok. 170-180 st. C przez max. 30 minut. Podczas pieczenia można obrócić worek, by mięso było zanurzone w sosie z obu stron.



Co Wy na to? Wypróbujecie przepis? A może macie inny sprawdzony przepis na soczystego królika z piekarnika?


Wpis bierze udział w akcji Zdrowa jesień na talerzu na Durszlaku i do jego przygotowania wykorzystałam noże Ambition. #myAmbition

W sklepie Dajar hasło ZDROWA-JESIEŃ produkty Ambition można kupić z rabatem 10% (kod ważny do 31.12.2017r.)
Zdrowa jesień na talerzu

Zobacz także:

1 komentarz:

  1. Całkiem smacznie to wygląda, aż zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Posty zawierające linki oraz reklamę będą usuwane.