Jestem fanką każdego typu placków, naleśników i omletów. Jednak zawsze rano, gdy śpieszy mi się do pracy, robienie ciasta do naleśników lub krojenie warzyw do omletu to ostatnia rzecz, na którą mam czas. W poniedziałek rano mam tyle na głowie, że przygotowanie odpowiedniego śniadania schodzi po prostu na drugi plan. Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ponieważ jeśli będzie zdrowe i pełnowartościowe dostarczy energii i dobrego samopoczucia na cały poranek oraz resztę dnia. Często na szybko robiłam sobie jakąś kanapkę, albo płatki z mlekiem. Ile tak można. Codzienna monotonia szybko mi zbrzydła. Zaczęłam szukać czegoś prostego i zdrowego, co nie zajmie mi całego poranka, a kilka minut. Znalazłam świetny i banalnie szybki w przygotowaniu przepis na fit placuszki twarogowe. Najlepsze jest to, że można je jeść na słodko z owocami, jak i na słono, np. ze szpinakiem lub jajkiem i bekonem. Mniam. Odkąd zaczęłam je robić, czuję większą satysfakcję o poranku, ponieważ nie dość, że jem pyszne, a w dodatku pięknie prezentujące się śniadanie, to do tego mam dużo więcej czasu z rana na wszystkie czynności, które zawsze wykonywałam w biegu. Niesamowite jest to, że tak naprawdę codziennie mam inne śniadanie. Opieram je tylko na podstawowym przepisie na placuszki twarogowe, a reszta to moja własna inwencja twórcza. Ozdabiam je dodając różnorodne składniki. Przez to moje poranki stały się urozmaicone i pożywne.
Placuszki z twarogiem – przepis na udane śniadanie
Spis treści
Dlaczego śniadanie nie mogłoby być zdrowe? Wiele osób popada w rutynę jedzenia tłustej jajecznicy ze smażonym boczkiem lub szynką. Istnieje też wielu fanów tak zwanego english breakfast, czyli śniadania popularnego w Wielkiej Brytanii. Znajduje się w nim chrupiący bekon, jajko sadzone, tost smażony w tłuszczu z bekonu (najczęściej z żółtym roztopionym serem), kiełbaski wieprzowe i mała, biała fasola w sosie pomidorowym. Będąc w Anglii warto, a nawet powinno się tego spróbować, ponieważ to tradycyjne angielskie danie śniadaniowe, jednak należy pamiętać, że jednak taka porcja liczy około 800 kilokalorii! To przerażająco dużo, tym bardziej, że składa się aż z 70 procent tłuszczu. Jedzenie tego codziennie jest świetnym sposobem na otyłość i wiele innych chorób. Moje placuszki twarożkowe mają jedynie 120 kcal (chyba, że dodam trochę polewy lub owoców to około 250 kcal), a odczuwam ogromną satysfakcję i wystarczają mi na długo. Nie odczuwam głodu przez długi czas. Cieszę się, że zdecydowałam się na taką zmianę codziennego rytuału i nie zamieniłabym mojego pysznego i zdrowego śniadanka na żadne inne.
Przepis na placuszki typu pancakes z twarogiem
Oto mój ukochany przepis na najszybsze placuszki twarogowe, który codziennie urozmaicam dodając różnorodne składniki do ozdoby lub do ciasta. Czas przygotowania (razem z usmażeniem) to około 10 minut, ale zazwyczaj zajmuje mi to mniej czasu. Przepis, który podaję jest na jedną porcję.
Składniki:
• pół kostki twarogu – 120g (najlepiej niskotłuszczowego lub lekkiego)
• 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (może być inna – według uznania)
• jajko (całe)
• 1 białko jajka
• 1 łyżeczka cukru, erytrolu lub ksylitolu (w zależności od gustów. Można też całkowicie z tego zrezygnować, jeśli wolimy wytrawną wersję)
• Owoce sezonowe, orzechy, szynka, szczypiorek (do posypania na wierzch – według uznania)
Przygotowanie:
W jednej miseczce mieszamy wszystkie składniki oprócz białka jajka. W drugiej ubijamy białko na zbitą pianę. Do masy twarogowej delikatnie dodajemy ubite białko i dokładnie, oraz bardzo mieszamy, żeby nie zniszczyć białkowej piany. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej bez tłuszczu, ale jeśli nie mamy dobrej patelni można dodać odrobinkę masła klarowanego lub oleju kokosowego), smażymy placuszki z obu stron. I teraz najlepszy moment, czyli dodawanie różnych składników. Mogą to być owoce, warzywa, orzechy – co chcemy!
Smacznego!