Jak dieta wpływa na zdrowie naszych stawów?

Problemy ze stawami dotykają niemalże każdego, niezależnie od wieku. Zamiast od razu wybierać się do lekarza i szukać u siebie niebywałych schorzeń, czasem wystarczy zrobić przegląd lodówki, bowiem dieta ma ogromny wpływ na stawy, a zbilansowana i bogata w składniki mineralne pozwoli pozbyć się uciążliwych dolegliwości. Żywienie jest niezmiernie istotne, gdyż produkty, które są dostarczane do organizmu są podstawowym źródłem materii, z jakiej budowane są stawy i kości.

Przyczyny problemów ze stawami

Na problemy ze stawami może wpływać wiele czynników. Najczęściej spotykanymi są urazy, takie jak skręcenia, bądź zwichnięcia. Mogą to być również różnego rodzaju infekcje bakteryjne, jaką np. jest borelioza, ale także infekcje wirusowe, np. grypa. Wpływ na to mogą mieć także przyjmowane na co dzień leki. Kolejnym czynnikiem może być nadwaga, która powoduje obciążenie stawów, co skutkuje ich bólem. Bezruch jest niebezpieczny dla stawów, jednakże nadmierna aktywność fizyczna też może niekorzystnie wpływać na ich pracę. Więcej przyczyn znajdziesz tutaj.

Co jeść na wzmocnienie stawów?

Aby stawy funkcjonowały dobrze warto jeść dużo nabiału, jest to podstawowe źródło białka, które jest budulcem chrząstki. Wystarczy szklanka mleka lub kefiru dziennie, aby poprawić jakość ich pracy. Jeśli jednak ktoś jest uczulony na laktozę, znajdzie również coś dla siebie w innych produktach, jakimi są warzywa strączkowe, a także zboża. Produkty, które powinno się jeść systematycznie to pieczywo pełnoziarniste, makarony razowe, otręby, a także niełuskany ryż. Na tej liście spożywanych produktów powinny znaleźć się takie, które w swoich właściwościach leczą stany zapalne. Do nich należą ryby takie jak halibut, makrela, czy też tuńczyk. Są one źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3, które wpływają na ruchomość stawów, a także tworzą hormony łagodzące stany zapalne. Orzechy włoskie zawierają dużo witaminy E, które również działają przeciwzapalnie. Za ograniczenie produkcji hormonów wytwarzających stan zapalny odpowiedzialne są cebula i czosnek, więc warto aby wzbogacić swoją dietę w ich obecność. Za elastyczność stawów odpowiadają warzywa i owoce. Do swojego jadłospisu warto wprowadzić zatem ogórki, pietruszkę, kapustę, czy też brokuły. Antyoksydanty, które posiadają cytrusy, ale także truskawki i jagody także korzystnie wpłyną na zdrowie stawów, bowiem witamina c wytwarza kolagen, który jest głównym budulcem chrząstki stawowej. Warto pamiętać o piciu zielonej herbaty, ponieważ jej działanie jest też przeciwzapalne.

Czy suplementy na stawy są skuteczne?

Skuteczność suplementów na stawy jest nadal niezbyt dobrze zbadana przez specjalistów, jednakże warto pamiętać, iż odpowiednia kuracja może przynieść dobre efekty po kilku miesiącach. Nie należy zapominać o tym, że nie są to leki, które będą leczyć, a jedynie mogą pomóc przy odpowiednio dobranych medykamentach, ale także łagodzić miejscowo stany zapalne. Maść na ból stawów może mieć działanie przeciwbólowe, a także zmniejszać opuchlizny, jeśli takie się wytwarzają. Odpowiednio dobrane suplementy do organizmu działają pozytywnie dla całego ciała, także mogą być odpowiednim dodatkiem do diety, a także do leków, jeśli takowych się potrzebuje.