Miesiąc temu byłam w Paryżu. Odwiedziłam Luwr, Łuk Triumfalny i wdrapałam się na wieżę Eiffla. Niesamowicie to wszystko wspominam. Poza wrażeniami krajobrazowymi moją uwagę i ogromne uznanie przywiodły francuskie wypieki. W Paryżu i tak jak słyszałam – w całej Francji, na każdym rogu można znaleźć piekarnię z pysznymi, domowymi wypiekami. Ciekawe jest również to, że w każdej kawiarni podają tradycyjne francuskie ciasteczka. Są idealne do kawy i jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Po powrocie z Francji ciągle o nich myślałam i biegałam po wszystkich okolicznych cukierniach w poszukiwaniu choć odrobinkę podobnych smakiem ciasteczek. Nie znalazłam, dlatego postanowiłam zadzwonić do przyjaciela Francuza z zapytaniem o przepis. Niechętnie go dyktował, ponieważ mówił, że to tradycyjny przepis jego babci, ale po dłuższych namowach zgodził się nawet na moją publikację go. Smak okazał się identyczny jak w paryskiej kawiarni. Jedząc ciasteczka zawsze zamykam oczy, co sprawia, że czuję się jakbym tam była.
Co nam będzie potrzebne?
Spis treści
Tak naprawdę do wypieku francuskich ciastek nie potrzebujemy wielu składników. Mój przyjaciel podpowiedział mi, że mogę skorzystać z gotowych płatów ciasta francuskiego, ponieważ smakuje identycznie. To szybkie rozwiązanie, ponieważ nie trzeba bawić się z mąką i brudnymi rękami. Dzięki temu nasze ciastka będą gotowe w 15 minut, razem z przygotowaniem i pieczeniem. To wygodne, ale moim zdanie płat nie jest tak dobry, jak własne, domowe ciasto. Dlatego podam wam również przepis, jak je zrobić. Poza ciastem wystarczy mieć świeże owoce, żółtko i cukier. A… jeszcze piekarnik. Bez niego nic nie zrobimy!
Jak zrobić ciasto francuskie domowej roboty?
Ciasto francuskie wyróżnia się swoją charakterystyczną warstwową strukturą i głęboki maślanym smakiem. Wiele osób rezygnuje z jego przygotowania, ponieważ ciężko jest uzyskać jego formę. Ale praktyka czyni mistrza. Co nam będzie potrzebne do zrobienia idealnego ciasta francuskiego do moich ukochanych ciasteczek?
- 200 g masła + 50 g do rozpuszczenia w rondelku
- 100 ml wody
- pół łyżeczki soli
- 200 g mąki pszennej
Rozpuszczamy sól w 100 ml wody, następnie w rondelku rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy do niej wodę i masło. Zgniatamy za pomocą siekacza do ciasta, zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na 3 godziny.
Pozostałe masło ucieramy na gładką masę i układamy pomiędzy folię spożywczą. Przykrywamy kolejną warstwą folii, wałkujemy na grubość 2 cm i wsadzamy do lodówki.
Zimne ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość 2 cm. Następnie na środek wkładamy schłodzone masło i otaczamy je ciastem, tworząc tak jakby kopertę. Wałkujemy ze sobą, aby wszystko się połączyło. Placek składamy na 3 części i wsadzamy do lodówki na 3 godziny.
Wyciągamy z lodówki i wałkujemy, następnie znów składamy na 3 części i wkładamy do lodówki na kolejne 3 godziny. Tę czynność powtarzamy około 6 razy za każdym razem chłodząc 3 godziny w lodówce. Ciasto gotowe, teraz czas na moje ukochane paryskie ciastka!!
Przepis na ciasteczka francuskie z trzema nadzieniami
Do ich wykonania tak jak mówiłam potrzebujemy ciasto francuskie, żółtko i owoce/konfitury. Radełkiem dzielimy ciasto na równe kwadraty. Do środka wsadzamy ulubiony owoc lub konfiturę. Ja uwielbiam wersje z morelą, truskawką i czekoladą. Brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy grubym cukrem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i ciastka pieczemy 10-13 minut. Smacznego!