Przepis na pyszne brownie

Brownie jest mocno czekoladowym ciastem, cieszącym się ogromną popularnością w Ameryce. Pierwsze przepisy na ten pyszny smakołyk pochodzą z 1904 roku. Istnieje wiele historii na temat jego powstania. Jedna mówi o bibliotekarce- Pani Brown, która oczekując na wizytę przyjaciół, zdecydowała się upiec ciasto czekoladowe. Zapomniała jednak dodać proszku do pieczenia, co skutkowało nie wyrośnięciem wypieku. Mimo wszystko, postanowiła podać swój wypiek gościom, a oni zamiast narzekać, zajadali się w najlepsze. Wcale nie jest to zadziwiające, ponieważ Brownie zostało uznane za jedno z najsmaczniejszych i najprostszych w wykonaniu. 

Brownie – super słodycz

Jeśli zastanawiacie się dlaczego Brownie cieszy się taką popularnością, to właśnie tutaj znajdziecie odpowiedź. Po pierwsze, ma pyszny, intensywny smak, a jego wnętrze zawiera praktycznie płynny środek. Jest idealną opcją na zaspokojenie ochoty na słodycze. Kolejnym faktem, który przemawia za tym smakołykiem, jest to, że tego ciasta nie da się zepsuć, ponieważ ono z założenia ma być “zepsutym”, klasycznym ciastem czekoladowym. Jest idealne dla fanów czekolady, ponieważ uchodzi za jeden z najbardziej intensywnych, kakaowych wypieków. 

Brownie – czy jest dozwolone na diecie?

Jesteś na diecie i martwisz się, że będziesz musiała sobie odmówić tej boskiej słodyczy? Nic bardziej mylnego. Dla osób, które starają się utrzymać sylwetkę, czy też zgubić zbędne kilogramy, został opracowany przepis na dietetyczne Brownie. Jest ono równie pyszne, jak to klasyczne. I można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia. Jest ono bardzo łatwe w przygotowaniu, więc jeśli planujesz osłodzić sobie dzień, nie ma na co czekać. Mąkę wystarczy zastąpić czerwoną fasolą, a zamiast cukru wybrać ksylitol lub stewię. Istnieją również przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej, czy też pieczonych buraków. Dlatego pamiętaj, że nawet na diecie redukcyjnej, nie będziesz musiała odmawiać sobie przyjemności. 

Brownie – PRZEPIS

SKŁADNIKI (CIASTO):

  • 160 gram masła 
  • 250 gram cukru
  • 4 łyżki kakao (prawdziwe, bez dodatków)
  • 260 ml mleka
  • 160 gram mąki pszennej 
  • 6 średnich jajek 
  • 270 gram gorzkiej czekolady (najlepiej minimum 70% kakao)

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 200 gram śmietany 36%
  • 170 gram czekolady gorzkiej (min.70%)

PRZYGOTOWANIE:

  • Czekoladę z masłem i mlekiem roztopić w kąpieli wodnej. Następnie odstawić. 
  • Jajka z cukrem ubijać na najwyższych obrotach, do uzyskania puszystej masy.
  • Do masy przesiać mąkę i kakao, następnie delikatnie wszystko wymieszać. Wlewać wolno roztopioną czekoladę, mieszając trzepaczką. 
  • Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Piec w temperaturze 160 stopni, przez około 45 minut. Po tym czasie, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone (jeśli będzie suchy, to znaczy, że jest gotowe).
  • Następnie przygotować polewę, roztapiając czekoladę i śmietanę w kąpieli wodnej.
  • Polać ciasto polewą. Opcjonalnie można dodać maliny, które świetnie komponują się z Brownie. Zamiast polewy można ciasto posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!