Sposoby na szybkie i oszczędne gotowanie

Na wielu rzeczach w życiu codziennym nie da się zbyt dużo zaoszczędzić. Trzeba niekiedy płacić stałe raty, czynsz za mieszkanie oraz wiele innych rachunków. Dlatego dla wielu osób sposobem na wygenerowanie oszczędności, jest przede wszystkim tanie gotowanie. Oczywiście kupowanie najtańszych i niesprawdzonych produktów, nikomu nie wyjdzie na zdrowie. Jednak jest również na rynku bogata gama jedzenia, które można kupić tanio i zamienić w smaczny obiad.

Tanie gotowanie, a jednak zdrowe!

Bardzo mądre jest korzystanie z warzyw w sezonie. Przykładowo jesienią zbierane są dynie, niekiedy w bardzo dużych ilościach. W sklepach można napotkać promocje na te warzywa, które są zdrowe i pełnowartościowe. Z dyni można przygotować zupę, może być ona również składnikiem dań curry lub zrobić z niej kompot. Warto również zakupić jej nieco na zapas, pokroić w kostkę i zamrozić na inny czas. Z dyni przygotowuje się nawet ciasta!

Podobnie w sezonie tanie są ziemniaki, cebula, często papryka. Warto kupować również owoce, z których można przygotować soki w ramach chociażby śniadania. Latem można kupić tanio truskawki pod koniec ich sezonu, maliny itp.

Wiele nasion, które można dodawać chociażby do sałatek również ma przystępną cenę. Za kilka złotych można kupić nawet 0,5 kg nasion słonecznika, bogatych w zdrowe tłuszcze.

Jakie produkty najlepiej wykorzystać do szybkiego i taniego dania?

Z produktów gotowych, w swoim domu zawsze warto mieć różne przeciery pomidorowe. Na ich bazie można stworzyć dania różnorodne, przede wszystkim korzystając z przepisów kuchni włoskiej. Taki przecier warto zrobić samodzielnie, z kupionych latem tanio pomidorów. Do przecierów nie trzeba wykorzystywać pomidorów idealnych, jak to się wybiera chociażby do kanapek. Mogą mieć one małe przebarwienie na skórce, mogą być lekko obite. Czasem takie warzywa rolnicy sprzedają taniej, a później można wygodnie wsadzić je w słoiki.

Ponadto gotowy i tani produkt, to również soczewica. Nadaje ona gęstość różnym sosom oraz zupom. Jest to warzywo sycące jednak mało popularne w Polsce, z tego względu często ziarna soczewicy można kupić w dobrych promocjach.

Tanio gotuje się także mając w domu mąkę, jaja, odrobinę oleju czy też trochę masła. Na bazie tych składników można zrobić ciasto na pierogi lub też obwarzanki. Ponadto dodając ziemniaki, wychodzą świetne kopytka. Dania mączne jeśli są przygotowywane od podstaw samodzielnie, charakteryzują się naprawdę niską ceną. Są również sycące i jeśli doda się do nich odrobinę jakiegoś farszu, nawet duża rodzina może najeść się na minimum dwa dni.

Oszczędne i szybkie danie na obiad – przepis

Danie, które może zasmakować wielu osobom, to zwykły makaron z sosem pomidorowym. Makaron najlepiej użyć biały, można go przygotować samodzielnie, ale wygodniej jest kupić. Konieczne jest do tego podsmażenie na patelni odrobiny cebuli z czosnkiem, na łyżce oleju. Po zeszkleniu tych produktów, trzeba je zalać gęstym przecierem z pomidorów. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Następnie polać sosem makaron. Danie szybkie, tanie i niewymagające, natomiast pyszne.